Skip to content

Blogolj vagy ne blogolj?

A válaszom rá, hogy igen, blogolj. Blog bejegyzés vége. Viccelek, bolondozok…egyáltalán nincs vége, bár tényleg ilyen egyszerű az egész. Vállalkozás szempontjából mindenképp. Ha nem vagy vállalkozó vagy nem marketingesként dolgozol egy cégnél, szerintem, akkor is érdekes lehet ez az írás számodra.

Blogolás, cégek, vállalkozás, designer

Tehát blogolj, de a blogírást azért ne sarkítsuk le ennyire, mert nem arról van szó ugyanis, hogy írsz egy cikket és kirakod az oldalra és hátra dőlsz, hogy pipa, ez is letudva erre a hétre. Szó sincs erről. A blogolást ennél komolyabban kell venni. Az én részemről úgy jött, hogy mindig is szerettem volna blogolni valamiről. A koncepció kezdetben scfi-fi témájú filmek, könyvek, sorozatok, játékok és sok más kapcsolódó kütyü, cucc volt. Mit mondhatnék szájenszfiksön buzi vagyok. A blog.hu-n már elkezdtem tervezni a blogoldalam. Megvoltak a színek és ezek pont azok a színek (legalábbis majdnem), amik most a vállalkozásom arculatában is visszatükröződnek, a kék és a zöld, csak most már használhatom ezeket átmenetben (gradient) is, ami nekem rohadtul bejön. Egyszerűen cool. Szóval 8 évvel ezelőtt már kitaláltam a fő színeimet…. hoppá….kicsit elkanyarodtam, de térjünk is vissza a blogoláshoz.

Azt le kell szögeznem már most, hogy sok esetben lendíti előre a vállalkozásodat, ha blogolsz. Bizalmat épít, rámutat, hogy értesz ahhoz, amit csinálsz vagy árulsz. Megmutatja, hogy még mindig él a vállalkozásod mikor friss dátum szerepel a blogbejegyzésnél. Az, hogy 2015-ben írtál utoljára az rossz fényt vet a cégedre és Rád, ilyenkor általában én már zárom is be az oldalt és szerintem nem vagyok ezzel egyedül. Amiért a legfontosabb egy vállalkozásnál, hogy blogolj bizony az, hogy javítja a helyezésedet a Google keresőjében, mert látja az algoritmus, hogy frissül az oldalad és releváns az amit közzéteszel.

Ha ezzel nem győztelek meg, akkor senkit.

Hogyan vágj bele?

Remélem tényleg meggyőztelek a fentiekkel és rá tudlak venni, hogy blogolj. Ha nagyon nincs rá időd, energiád vagy egyáltalán kedved, akkor kérj meg valakit a kollégáid közül, biztos akad valaki, akinek vannak írói hajlamai. Ha még sincs, még mindig megkérhetsz engem is és írok Neked, amiről csak szeretnél. Még a bálnák párzási szokásairól is. Utána járok, hidd el megteszem.

Most mégis maradjunk kicsit annál, hogy Te írod meg a blogbejegyzéseket. Hogyan vágj bele? Egyik oldalról úgy, hogy megnyitsz egy word doksit és elkezdesz egy általad választott témáról írni. Az iskolában tanultakat tartsuk be, mint mikor esszét, fogalmazást kellett írni. Legyen eleje, közepe, vége és lehetőleg a témáról szóljon. Addig, amíg nem vágtam bele és kezdtem el írni, nem jöttem rá, hogy mennyire is szeretek írni. Jahh és ami még fontos, ne érdekeljen, hogy mit gondolnak mások. Úgy éltem le a fél életem, hogy folyton érdekelt mit gondolnak mások, hány lájk érkezik a posztomra, mi a véleményük az embereknek az írásaimról, rajzaimról, fotóimról és designjaimról. NEM SZABAD! Csak elveszi a kedved. Koncentrálj az írásra inkább.

SEO ott, SEO itt.

Másik oldalról pedig már Te is tehetsz azért, hogy SEO alapú bejegyzést írjál. Keress egy releváns kulcsszót (vagy többet), ami végig jelen lesz a bejegyzésben. Fontos, hogy a témába vagy a vállalkozásodba vágjon. Hogy honnan tudod meg, hogy van érdeklődés arra a kulcs szóra? Használd a Google Trends-t. Írd be a kulcsszót és értékes információkat tudhatsz meg, hogy az a kulcsszó az elmúlt 12 hónapban mennyire volt keresett. Ha Google Ads-t használsz a hirdetéseidhez, de nem fut épp kampányod, akkor pl. azt látod, hogy havonta 10 és 100 vagy 100 és 1000 közötti a keresés, szintén az elmúlt 12 hónapban. Ha mégis fut kampányod, akkor sokkal pontosabb számokat kapsz. Használj címet és alcímeket, ezzel is szépen tagolod a mondandód és segítesz az embereknek az olvasásban és a Google-nek az oldalad megértésében. Ha van lehetőség, hogy komoly kódolás nélkül megtegyük, mindig töltsük ki a képek alt szövegét. Röviden írjuk le miről szól a kép. Ez is segít előrébb sorolni minket a találati listában.

Vállalkozásnak miért érdemes blogolnia. Hogyan blogolj?

Színezz. Húzd át.

Ha végeztél a cikk megírásával, dobd fel képekkel. Ha vannak saját képeid, használhatod azokat. Ha nincs, kereshetsz fizetős és ingyenes stockphoto oldalakon. Én általában a pexels.com-ot vagy a pixabay.com-ot használom, ahol ingyenes és kereskedelmi célú fotókat találsz és meg sem kell jelölnöd a forrást. Google keresőből sose keress képet, mert nagyon csúnya dolog más képét felhasználni. Ha mégis megtennéd, mindenképp jelöld meg a forrást.

Ha van grafikai készséged és tudod használni valamelyik programot, akkor rakhatsz szöveget is rá vagy bármilyen trükköt  bevethetsz, amit ismersz, de túlzásokba ne essél. Egy túl tolt kép elronthat mindent. Fő, hogy lélegezzen a kép.

Ha nem megy, keress meg engem, hogy csináljak Neked pár király képet a poszthoz.

Emelj ki szavakat és akár írj le valami kevésbé odaillőt mondjuk úgy, hogy nem tetszik valami és azt írod ez egy kalap szar ez nem nyerte el a tetszésem. Húzz ki valamit mint, mikor szövegkiemelőzöl a noteszedbe. Garantáltan feldobják a posztodat és megismerik a stílusod.

Vigyél bele színt a humoroddal is és meríts saját magadból. Írj saját tapasztalatot, élményt, hogy érdekesebb legyen, amit írsz. Az unalmas sivár tudományos szöveget nem szereti senki. Természetesen írhatsz bele tudományos dolgokat is, csak ne 100%-ig abból álljon a cikked, de igazából ezt az dönti el, hogy ki is a célcsoportod valójában és ők mit szeretnek olvasni.

Akkor fogsz írni?

Én így vágtam bele a blogolásba és azóta is szeretem csinálni. Bátran ajánlom, hogy Te is kezdd el, csapj bele és meglátod, hogy van-e hozzá érzéked, kedved vagy inkább kiszerveznéd. Bárhogy is döntesz csak jól járhatsz. A semminél a valami is sokkal jobb.

Köszi szépen, hogy végigolvastad!

Ha tetszett és Te is szeretnél megoldást problémádra vagy csak egy király dizájnt, írj vagy hívj és megbeszéljük!

csekkold le közösségi oldalaimat is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük